تکامل به زبان ساده؛ نظریه تکامل داروین چه می گوید؟

به گزارش مجله سرگرمی، بابک زمانی؛ نظریه تکامل با انتخاب طبیعی، که برای اولین بار در کتاب داروین به نام منشأ انواع در سال 1859 تدوین شده است. تکامل روندی است که ارگانیسم ها به دلیل تغییر در صفات ارثی جسمی یا رفتاری، به مرور زمان تغییر می نمایند. تغییراتی که به یک ارگانیسم امکان می دهد بهتر با محیط خود سازگار گردد، و در نتیجه موجب زنده ماندن و فرزندان بیشتری می گردد.

تکامل به زبان ساده؛ نظریه تکامل داروین چه می گوید؟

به زبان ساده تر، تکامل می گوید در گذر زمان گونه های قدیمی جانداران برای ادامه بقا (زنده ماندن و فراوری مثل) مجبورند خود را با محیط و شرایط، بهتر وفق دهند و ناچار به تغییرات رفتاری و فیزیکی می شوند و درنیتجه گونه های جدید به وجود می آید؛ یعنی هرگونه جانوری از گونه ای قدیمی تر به وجود آمده.

حال آنکه منشأ تمام گونه های جاندار، از انسان گرقته تا هر حیوان دیگر، یکی ست. جد همه ما جانداران روی زمین، یک تک سلولی در 4 میلیارد سال پیش است.

تکامل با انتخاب طبیعی یکی از بهترین تئوری های اثبات شده در تاریخ علم است که توسط شواهدی از طیف گسترده ای از رشته های علمی از جمله دیرینه شناسی، زمین شناسی، ژنتیک و زیست شناسی، پشتیبانی می گردد.

داروین و جنگ با قرن ها جهالت

داروین در طی سفر پنج ساله خود با کشتی به اقیانوس های دوردست، شاهد تنوع گونه های جانوری شد. او هزاران هزار نمونه را دسته بندی و گردآوری کرد و انتها به پاسخ یک سوال رسید: چه چیز باعث این تنوع در جانداران شده است؟ پاسخ، تکامل با انتخاب طبیعی بود. همان چیزی که مقام قدسی انسان را در هم شکست.

چارلز داروین یک متخصص علوم طبیعی انگلیسی بود که تئوری تکامل بیولوژیکی به واسطه انتخاب طبیعی را ارائه داد. داروین تکامل را به عنوان تغییر نسل ها تعریف کرد؛ ایده ای که گونه ها طی زمان تغییر نموده و گونه های جدیدی را به وجود می آورند و دارای یک جد مشترک هستند. ساوزکاری که داروین برای تکامل پیشنهاد کرد، انتخاب طبیعی بود.

به علت اینکه منابع در طبیعت محدود هستند، موجوداتی که دارای صفات توارث پذیری هستند و موجب ماندگاری و فراوریمثل بیشتر آن ها می گردد، نسبت به همتایان خود فرزندان بیشتری فراوری خواهند کرد و فراوانی این صفات در نسل های بعدی افزایش خواهد یافت. انتخاب طبیعی موجب می گردد که جمعیت ها سازگار شوند؛ یعنی با گذشت زمان برای محیط خود مناسب شوند. انتخاب طبیعی به محیط بستگی داشته و احتیاج به وجود تنوع قابل توارث در افراد یک گروه دارد.

تکامل واژه ای است که سریعا موجب یادآوری موضوع تبدیل شدن یک موجود تک سلولی به دایناسور و سپس میمون و انسان می گردد! اما تئوری تکامل واقعا چه چیزی به ما می گوید؟ چارلز داروین برای مطرح کردن این موضوع که تمام گونه ها دارای اجداد مشترکی هستند، معروف است. به خاطر همین است که به او پدر علم تکامل می گویند. اما داروین تنها فردی نبود که به دنبال منشا مشترک گونه های مختلف بود.

در چاپ اول کتاب منشأ انواع در سال 1859، چارلز داروین در خصوص اینکه چگونگه انتخاب طبیعی می تواند باعث گردد که پستانداران زمینی به یک نهنگ تبدیل گردد صحبت نموده است. به عنوان نمونه فرضی، داروین از خرس های سیاه آمریکای شمالی استفاده می کرد که با شنا کردن در آب با باز کردن دهانشان حشرات را بدست می آورد:

وی گفت: من می بینم که در رقابت خرس ها با انتخاب طبیعی برای شکار آبزیان، خرس ها در مرور زمان با دهان بزرگتر و بزرگتر کوشش نمایند، تا جایی که موجودی به اندازه نهنگ هیولا فراوری گردد.

این ایده بازخورد مناسبی در انظار عمومی نداشت. داروین از این تمسخر خجالت کشید و موضوع خرس شناگر را از چاپ های بعدی کتاب خود برداشت.

دانشمندان اکنون می دانند که داروین ایده صحیحی ارائه داده بود، اما فقط شاید حیوان اشتباهی را برای مثال زدن انتخاب نموده بود. به جای توجه به خرس ها، او باید به جستجوی گاو ها و هیپوپوتاموس می پرداخت.

داستان مبدا نهنگ ها یکی از جذاب ترین داستان های تکامل و یکی از بهترین نمونه هایی است که دانشمندان از تئوری انتخاب طبیعی در دست دارند.

آخرین اجداد ساحل نشین نهنگ های امروزی، سینونیکس نام داشت، که یک نوع کفتار است. این تکامل بیش از 60 میلیون سال طول کشیده است و نتیجتا نهنگ امروزی به وجود آمده است.

انتخاب طبیعی

برای درک منشاء نهنگ ها، ضروری است درک اساسی در خصوص چگونگی عملکرد انتخاب طبیعی داشته باشید. انتخاب طبیعی می تواند یک گونه را به زیرشاخه های کوچک تغییر دهد و باعث گردد در طی چندین نسل، جمعیت یا رنگ تغییر گونه ها کند. به این تحول خُرد گفته می گردد.

اما انتخاب طبیعی قادر به انجام چیز های بیشتری نیز هست. با توجه به زمان کافی و تغییرات انباشته کافی، انتخاب طبیعی می تواند گونه های کاملاً جدیدی ایجاد کند، که به آن به تحول کلان گفته می گردد. چیزی که می تواند دایناسور ها را به پرندگان، پستاندارانِ دوزیست را به نهنگ، و اجداد میمون ها را به انسان تبدیل کند.

برگردیم به مثال نهنگ ها: با استفاده از تکامل به عنوان یک راهنما و دانستن چگونگیِ انتخاب طبیعی، زیست شناسان می دانند که انتقال نهنگ های اولیه از زمین به آب در یک سری مراحل قابل پیش بینی اتفاق افتاده است. به عنوان مثال، تکامل سوراخ بینی ممکن است به شرح زیر اتفاق بیفتد.

بیشتر بخوانید:
  • آیا تمدن های دنیا باستان، توسط انفجار اتمی نابود شدند؟
  • ما در کهکشان راه شیری تنها نیستیم!

تغییرات ژنتیکی تصادفی منجر به حداقل یک نهنگ شده که بینی خود را دورتر از سر خود قرار داده است. آن حیوان با این سازگاری بهتر میتوانسته با سبک زندگی دریایی خود را وفق دهد، زیرا برای تنفس احتیاجی به سطح تمام سر حود را از آب بیرون ببرد. چنین حیواناتی پیروز تر بودند و فرزندان بیشتری داشتند. در نسل های بعدی، تغییرات ژنتیکی بیشتری اتفاق افتاده و بینی از سر فاصله بیشتری می گیرد.

سایر قسمت های بدن نهنگ های اولیه نیز تغییر نموده است. پا های جلوی تبدیل به باله شده اند و پا های عقب ناپدید شد. بدن آن ها صاف و لغزنده تر شد و برای خود دم ایجاد کردند تا بتوانند خود را به وسیله آب بهتر حرکت دهند.

یکی از نیاکان نهنگ ها، اسب آبی است. اگر تکامل اسب آبی تا نهنگ را در چند ثانیه فشرده کنیم، متحیر خواهید شد اگر بدانید پا های جلوی اسب آبی، در نهنگ تبدیل به باله های کوچک شده و پا های عقبش ناپدید شده، اما هنوز استخوان ران اسب آبی، در داخل بدن نهنگ ها بطور ناقص باقی مانده است. استخوان رانی که هیچ کاربردی ندارد و مانند تکه ای کاملا زائد در داخل بدن نهنگ به جا مانده است. این استخوان کوچک تر و بی کاربردتر خواهد گردد و در نسل های بعدی نهنگ ها به کلی حذف خواهد گشت.

داروین همچنین نوعی از انتخاب طبیعی را شرح داده است که بستگی به پیروزیت ارگانیسم در جذب یک جفت دارد، فرایندی که به عنوان انتخاب جنسی شناخته می گردد. پر های رنگارنگ طاووس ها و شاخ های گوزنِ نر، هر دو نمونه از صفاتی هستند که تحت این نوع انتخاب تکامل یافته اند.

آیا فقط داروین به نظریه تکامل فکر نموده بود؟

اما داروین اولین یا تنها دانشمندی نبود که نظریه تکامل را توسعه داد. زیست شناس فرانسوی ژان باپتیست لامارک این ایده را به وجود آورد که یک ارگانیسم می تواند صفات را به فرزندان خود منتقل کند، اگرچه او در خصوص بعضی از جزئیات اشتباه کرد. تقریباً همزمان با داروین، زیست شناس انگلیسی، آلفرد راسل والاس نیز به طور مستقل با انتخاب طبیعی به تئوری تکامل رسید.

کسی آنجا نبوده که ببیند حیوانات چگونه تغییر نموده اند. شاید این ها همه توهم داروین باشد!

اگر اینطور فکر می کنید، متاسفانه باید بگویم در اشتباهید. امروزه پیشرفت علم و تکنولوژی و کشف چیزی به نام DNA، حرف داروین را اثبات می نماید.

در آن موقع داروین چیزی در خصوص ژنتیک نمی دانست. او فقط الگوی تکامل را مشاهده نموده یود، اما او واقعاً در خصوص این مکانیسم ژنتیکی آگاهی نداشت. بعداً با کشف اینکه چگونه ژن ها صفات مختلف زیست شناختی یا رفتاری را رمزگذاری می نمایند، و چگونه ژن ها از والدین به فرزندان منتقل می شوند، بار دیگر حرف های داروین و نظریه تکامل او، سربلند از آزمون بیرون آمد. امروزه ترکیب ژنتیک و نظریه داروین به عنوان سنتز تکاملی مدرن شناخته می گردد.

یک اشتباه رایج درباره تکامل! چرا میمون ها انسان نشدند؟!

شاید ممکن باشد از خود پرسیده باشید اگر ما از میمون ها تکامل یافته ایم، پس چرا هنوز میمون ها وجود دارند و آن ها چرا تبدیل به انسان نشده اند؟

باید به شما بگویم بر خلاف تصور شما، ما از میمون ها تکامل نیافته ایم، ما از ماهی تکامل یاقته ایم. میمون ها فقط پسرعمو های تکاملی ما هستند که تا 98 درصد ژنتیک ما را نیز دارا هستند. به زبان ساده تر باید بگویم، ماهی از اجداد مشترک ما و میمون ها است. اما در گذر زمان و بر طبق تئوری تکامل، گونه های بعدی آن ماهی، هریک از شاخه های مختلفی تکامل را برای انتخاب طبیعی برگزیدند، یکی از آن شاخه ها به میمون ها ختم شد و یکی دیگر به ما انسان ها.

معرفی چند کتاب مفید در زمینه تکامل

تکامل چیست؟ / نویسنده: ارنست مایر/ مترجم: سلامت رنجبر/ نشر آگه

انسان خردمند (تاریخ مختصر بشر) / نویسنده: یووال نوح هراری / مترجم: نیک گرگین / نشر نو

ساعت ساز نابینا / نویسنده: ریچارد داوکیز/ مترجم: محمود بهزاد، شهلا باقری / نشر مازیار

میمون برهنه / نویسنده: دزموند موریس / مترجم: مهدی تجلی پور

persinablog.ir: پرسینا بلاگ: سیستم مدیریت محتوا پرسینا

koreandream.ir: رویای کره ای: مجله گردشگری و مسافرتی

منبع: فرارو
انتشار: 17 اردیبهشت 1401 بروزرسانی: 17 اردیبهشت 1401 گردآورنده: kurdeblog.ir شناسه مطلب: 97813

به "تکامل به زبان ساده؛ نظریه تکامل داروین چه می گوید؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "تکامل به زبان ساده؛ نظریه تکامل داروین چه می گوید؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید